Prețurile solicitate de proprietari pentru apartamentele scoase la vânzare în cele mai mari șase orașe din țară s-au redus în primele șase luni cu până la 4,5%, tendința de scădere fiind mai accentuată pe segmentul nou, unde ajustarea a ajuns până la 6,7%, potrivit portalului imobiliare.ro, informează Mediafax.
Cea mai mare scădere a prețului mediu, de 4,5%, s-a înregistrat în Ploiești, în timp ce apartamentele din Timișoara au pierdut cel mai puțin la preț, respectiv doar 0,5%.
În general, tendința de scădere în prima jumătate a anului a fost mai accentuată pe segmentul nou, cu un maximum de -6,7% la Cluj.
În București, prețul mediu a ajuns în iunie la 1.134 euro/mp util pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare, înregistrând o scădere de aproape patru procente în primele șase luni ale anului. Apartamentele vechi au avut o scădere de trei procente în acest interval. Mult mai dinamic s-a dovedit a fi segmentul unităților noi, care s-au ieftinit, în medie, cu 6% în perioada analizată.
Prețul mediu cerut pentru apartamentele noi din București a ajuns în luna iunie la 1.295 euro/mp util, în scădere cu 6% față de luna decembrie, respectiv cu 8% față de iunie 2011. Tendința de scădere a fost resimțită pe toate categoriile de apartamente noi, ritmul fiind însă diferit. Cea mai dinamică evoluție au avut-o garsonierele și apartamentele cu două camere, care s-au ieftinit cu 8,6%, respectiv 7% în primele șase luni ale anului. Unitățile cu trei camere s-au ieftinit cu 3%.
La apartamentele vechi scoase la vânzare în Capitală prețul mediu a ajuns la 1.064/euro mp de suprafață utilă. Față de aceeași perioadă a anului trecut, se remarcă o reducere, la această categorie, de 3,2%, iar față de începutul anului diferența este de -2,7%. Spre deosebire de segmentul nou, nicio categorie de apartamente vechi din Capitală nu a înregistrat o scădere de preț mai mare de 4% în ultimele șase luni. Totuși, cel mai mult s-au devalorizat garsonierele, -3,8%, dar și unitățile cu trei camere, care acum sunt mai ieftine cu 2,8% decât la începutul anului.
Brașovul a fost unul din cele mai stabile orașe în prima parte a anului, din punct de vedere a evoluției prețurilor locuințelor. Astfel, prețul mediu este de 848 euro/mp de suprafață utilă, cu 1,3% mai puțin decât la începutul anului, respectiv cu aproape 2% mai puțin decât în urmă cu 12 luni. Prețul apartamentelor noi din ansamblurile rezidențiale brașovene a atins valoarea de 931 euro/mp, în creștere cu aproape 4% față de începutul anului. În ceea ce privește apartamentele vechi, prețul mediu solicitat de proprietari a înregistrat o scădere de 2% în primele șase luni, ajungând la 838 de euro/mp util.
Apartamentele mari, cu patru camere, s-au devalorizat cel mai mult, prețul mediu, în acest caz, scăzând cu aproape 5%. Prețul cerut pentru garsoniere și apartamentele cu două camere a scăzut cu 1,8%, respectiv 1,3% în primele șase luni ale anului. Apartamentele cu trei camere reprezintă o excepție, prețul mediu solicitat în acest caz crescând cu 0,4% în prima parte a acestui an.
Locuințele din Cluj-Napoca au înregistrat o scădere de 4,2%, astfel că prețul mediu a ajuns la 908 euro/mp util. Valoarea actuală este cu doar 8,2% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni, aici întâlnindu-se cea mai mare diferență anuală dintre toate orașele analizate. Scăderea de preț a fost resimțită mai ales pe segmentul apartamentelor noi, unde a fost înregistrată o contracție de aproape 7% în prima parte a acestui an – de la 905 euro/mp util, la 844 euro/mp util, respectiv de 15% în ultimele 12 luni.
Pentru apartamentele vechi din Cluj-Napoca prețul a scăzut cu 2%, până la 960 euro/mp util. Cea mai mare variație de preț este întâlnită în cazul garsonierelor vechi, unde a fost constatată o scădere de 3,8%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 1,9% în intervalul ianuarie – iunie, iar prețul unităților cu trei camere a scăzut cu 1,3% în același interval.
În Constanța, media prețurilor este de 899 euro/mp util în iunie, în scădere cu aproape 3% față de începutul anului, în condițiile în care la apartamentele noi s-a înregistrat o creștere de 1,7%, până la 962 euro/mp util, iar la cele vechi o scădere de 4%, la 884 euro/mp util. Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețurile solicitate pentru apartamentele din Constanța sunt, în medie, cu 4,5% mai mici.
Alături de Brașov, Timișoara se numără printre orașele în care evoluția prețurilor apartamentelor a fost moderată în primele șase luni ale acestui an. Scăderea în acest oraș a fost de 1,7% până la 796 euro/mp util. Tendința de scădere a prețurilor a fost mai accentuată pe segmentul nou (-5%), în timp ce locuințele vechi s-au ieftinit cu doar 0,5%. Astfel, locuințele noi au în medie un preț de 842 euro/mp util, cele vechi de 791 euro/mp.
Locuințele din Ploiești sunt scoase la vânzare la un preț mediu de 832 euro/mp util, cu 4,5% mai reduse decât în decembrie și cu 7,2% comparativ cu aceeași lună din 2011.
Valorile din statistică reprezintă prețurile exprimate în euro pe metru pătrat de suprafață utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinație rezidențială, pe baza anunțurilor publicate pe portalul imobilire.ro de către agențiile imobiliare și proprietari.